Baka Prase kao ogledalo seksizma u srpskom društvu

Baka Prase kao ogledalo seksizma u srpskom društvu

Seksualno uznemiravanje ne mora da bude svakodnevnica. I zato moramo da počnemo da prepoznajemo i prijavljujemo predatore. Seksualno uznemiravanje jeste krivično delo prema srpskom Krivičnom zakoniku. Nije šala. Nije neozbiljno.

Iako je prema srpskom Krivičnom zakoniku seksualno uznemiravanje krivično delo, i dalje se ovakvo ponašanje shvata kao šala, kao nešto neozbiljno. Devojčice se već u pubertetu prvi put suočavaju sa sekusalnim uznemiravanjem. Većina njih nije ni svesna da je pretpela seksualno uznemiravanje, jer su neki oblici često društveno prihvatljivi – dobacivanje na ulici, uporno pozivanje na dejt uprkos jasnom odgovoru da osoba nije zainteresovana, štipkanje. S obzirom na to da je seksualnost tabu tema i da veliki broj roditelja o njoj ne razgovara sa svojom decom, dečaci i devojčice ne uče o tome gde su granice, šta je dozvoljeno, a šta nije. Samim tim, dolazimo do situacije u kojoj je 8 od 10 mladih u Srbiji doživelo neki vid sekusalnog uznemiravanja. Prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, 9 od 10 žena uzrasta od 18 do 30 godina je doživelo jedan ili više oblika seksualnog uznemiravanja, dok se sa tim suočava svaki šesti muškarac.

Koliko je seksizam duboko ukorenjen u našem društvu oslikavaju i reakcije na predatorsko ponašanje Bogdana Ilića (Baka Prase). Nakon što je maloletna devojka objavila skrinšotove dopisivanja sa Bogdanom Ilićem kako bi upozorila na njegovo ponašanje, postala je meta šovinista. Komentari na društvenim mrežama pravdali su to što on koristi svoju popularnost za vrbovanje maloletnica time što „devojčice sada izgledaju starije“, dok je Ilić pokušao svoje postupke da opravda time što „nije mogao da zna da su te devojke maloletne“ i time što su mu se kako on tvrdi „nudile“. Pored toga, postavio je i pitanje da li je „trebalo da im traži lične karte“.

DA, trebalo je da im traži ličnu kartu

Kao popularni muškarac koji ima ogroman uticaj na mlade ljude Ilić je odgovoran da zna koliko imaju godina devojčice koje poziva kod sebe kući, ali je kao i svaka formirana i odrasla osoba odgovoran za svoje odluke i svoje ponašanje. Devojčice imaju pravo da se oblače kako žele i kao što je Iva Parađanin rekla u svom tekstu „Devojčice nisu krive“ – devojčice „naročito nisu krive kada je u pitanju poznata ličnost koja im se možda sviđa, jer one su DEVOJČICE, one su još uvek deca“.

Pored toga, kao popularni jutjuber odgovoran je i za sadržaj koji deli, kao i za jezik kojim se izražava. S obzirom na to da je svoju platformu i do sada koristio za širenje seksizma, ksenofobije, govora mržnje, ali i za promociju ekstremne desnice, ne čudi što je došlo do otkazivanja sponzorstva.

Seksističke napade ovih dana doživela je i aktivistkinja „Združene akcije krov nad glavom“ Mina Milošević koja je odreagovala na pokušaj upadanja desničara sa  antimigrantskim i parolama „Nema predaje Kosova i Metohije“ na studentske proteste jer nije želela da se skreće pažnja sa osnovne teme protesta. Kada u patrijahalnom društvu, devojke hrabro istupe protiv nacionalističkih politika, prema tradicionalnim šovinističkim obrascima „osveta“ za to je silovanje. Mina je brutalnim pretnjama silovanjem na društvenim mrežama izložena danima.

Mediji u svemu tome igaju veliku ulogu, jer se se seksizam reflektuje svakodnevno u medijskim sadržajima. Izveštavanje tradicionalnih medija o ženama oslikava stavove tradicionalnog i patrijahalnog društva u kojem živimo. Žene su u medijima uglavnom predstavljene ili kao majke ili kao seksualni objekti, dok je uobičajeni medijiski postupak da se žena ljudski diskredituje – „diskredituje se na osnovu svoje pojavnosti, zato što se u patrijahalnoj kulturi i dalje smatra da je ona tu istovremeno najizloženija i najranjivija“.

Seksualno uznemiravanje ne mora da bude svakodnevnica. I zato moramo da počnemo da prepoznajemo i prijavljujemo predatore. Seksualno uznemiravanje jeste krivično delo prema srpskom Krivičnom zakoniku. Nije šala. Nije neozbiljno.

Autorka: Ivana Jovanović

Sharing is caring!