Filozofski fakultet kao prozor u svet: Solidarnost je važna!

Filozofski fakultet kao prozor u svet: Solidarnost je važna!

7. decembra 2021.

U mnogim zajednicama, menstruacija se još uvek smatra tabuom, a menstrualno siromaštvo koje podrazumeva da devojke i žene sa niskim primanjima (što se posebno odražava na studentkinje) ne mogu da priušte proizvode koji se koriste tokom menstruacije, tema je o kojoj tek počinjemo da pričamo. Sa druge strane, činjenica je da polovina populacije na mesečnom nivou prolazi kroz menstrualni ciklus i pristup ulošcima i tamponima nikako nije luksuz, već potreba, što znači da o ovome i te kako treba da pričamo.

Prosečno, žena će prvu menstruaciju dobiti s 12 godina, kada uđe u pubertet i, uz prekide koji mogu biti izazvani trudnoćom, dojenjem ili nekim zdravstvenim problemom, menstruaciju će imati svakog meseca do ulaska u menopauzu do koje dolazi između 45 i 55 godine života. Ugrubo rečeno, prosečna žena će menstruaciju imati između 35 i 45 godina svog života. Ako prosečna menstruacija traje šest dana, žena će ukupno krvariti 2.736 dana, ili izraženo u godinama, oko sedam i po godina.  U Srbiji žene moraju godišnje na osnovne „ženske stvari“ da izdvoje najmanje 4.000 dinara, a porez na ove proizvode je 20 odsto, što je više nego, na primer, za dnevne novine. I dok kondome možemo da dobijemo besplatno, za menstruaciju koja prati ženu skoro tokom celog života i dalje nema besplatnih higijenskih proizvoda, a menstruaciju prate stigma i ćutanje.

Ako želimo i šire da sagledamo sve, priča nas navodi na temu seksualnog obrazovanja – još jednu tabu temu u našem društvu o kojoj se ne priča, ali koja svakako ima posledice, ako se ignoriše. U posledice možemo ubrojati uticaj na zdravlje devojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudneti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gde je Srbija peta u Evropi po oboljevanju i smrtnosti. Upravo zato što je naša dužnost da se borimo za bolje uslove za žene u našem društvu i za prilagođavanje različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentkinje provode velik deo vremena tokom školovanja, one su smatrale da je neophodno da započnu razgovor, gde se rodila ideja o INICIJATIVI ZA BESPLATNE HIGIJENSKE ULOŠKE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU.

Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov, Suzana Matić – Članice Studentskog parlamenta kao i studentkinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i podršku Dobrile Marković, izvršne direktorke udruženja „Sloboda nema cenu“, uspele su da ideju pretvore u delo. Naime, kroz program „MLADI SU ZAKON“,  ženska inicijativa dobila je finansijska sredstva za sprovođenje akcije „besplatnih higijenskih uložaka“ za sve studentkinje i  zaposlene na njihovom matičnom fakultetu. Program sprovode Mladi istraživači Srbije iz Beograda zajedno sa partnerima: Centrom za građansko delovanje iz Obrenovca, TIM42 iz Leskovca, Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca i GM Optimistom iz Gornjeg Milanovca. 

Rekli su o inicijativi…

Volonterski projekat „Ženska akcija“ sprovodi grupa mladih Članica studenstkog parlamenta. Neformalnu grupu čine studentkinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, sa Odseka za psihologiju, srpsku književnost, sociologiju kao i psihologiju i pedagogiju. Motivaciju za realizaciju ove vrlo hrabre akcije, pronašle su iz želje da unaprede položaj studentkinja na svom Fakulteta. Ideja je da se na ovaj način pokrene društvo, nakon toga i čitava lokalna zajednica, kako bismo počeli na neki sistemski način da brinu o položaju žena/devojaka u našem gradu. S obzirom da su već delovale kao tim, iza sebe imaju sprovedenu edukativnu anketu na temu menstruacije sa 1 500 novosadskih studenata. Sprovođenje akcije, započeće u septembru mesecu. Ovim žele da pokažu da studentkinje nisu same, gde god se nalazile, odakle god dolazile i kakve god afinitete imale. Poseban deo projekta biće prodizanja svesti, organizovanja kampanje, kao i pronalaska sponzora koji bi potencijalno mogli da pomognu u održivosti ovog projekta i nakon ove akcije.

Više na LINKU.

Studentkinje su svesne kako je ova finansijska pomoć jednokratna i da je potrebno mnogo borbe kako bi ova ideja zaživela i urodila plodom, te ovim putem pozivaju sve potencijalne donatore, sponzore i  institucije  da se pridruže inicijativi i podrže akciju.

Od oktobra, Omladinski centar OPENS će biti prvi savez udruženja koji je podržao ideju i svojim korisnima centra omogućio besplatne higijenske uloške u objektu.

„Svedoci smo kako je društvo jedino mesto gde možemo da učinimo nešto lepo i empatično jedni za druge, hajde onda da se budimo upravo takvi“ , zaključile su predstavnice inicijative na kraju razgovora.

Nešto više o Ženskoj inicijativi na Instagram stranici.

Autorka: Jelena Mirić

Fotografija: AKSAMIT/Shutterstock

Sharing is caring!