#FokusDaSeIzvini – Slučaj Darije Kisić Tepavčević

#FokusDaSeIzvini – Slučaj Darije Kisić Tepavčević

22. aprila 2020.

Uzrok takvim komentarima nije u tome što je dr Kisić Tepavčević „previše našminkana“, na sličan način je i premijerka Srbije Ana Brnabić izložena seksističkim napadima, jer nije našminkana i „sređena“.  Obe su žene koje su se drznule da budu uspešne i prisutne u javnom životu, a javnost banalizuje njihov uspeh komentarišući njihov fizički izgled.

Od samog početka pandemije, dr Darija Kisić Tepavčević gotovo svakodnevno obaveštava građane i građanke Srbije o epidemiji virusa korona. Međutim, fokus nije uvek na tome šta dr Kisić Tepavčević govori, već i na njenom izgledu, frizuri i garderobi.

Dr Kisić Tepavčević svakodnevno je izložena seksističkim komentarima na društvenim mrežama. Osporavanje ili umanjivanje stučnosti dr Kisić Tepavčević posledica je života u patrijahalnom društvu; društvu u kome se ženska ekspertiza malo vrednuje i u kome su tradicionalni mediji zatvoreniji za žensku pamet nego za ženski izgled.

Dr Kisić Tepavčević je članica kriznog štaba za borbu protiv virusa Kovid-19, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, vanredna profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, autorka preko 100 naučnih radova i jedna od vodećih epidemiološkinja u zemlji. Međutim, delu javnosti je od njene stručnosti važnije „kako je stigla da uvije kosu i da se našminka“. Uzrok takvim komentarima nije u tome što je dr Kisić Tepavčević „previše našminkana“, na sličan način je i premijerka Srbije Ana Brnabić izložena seksističkim napadima, jer nije našminkana i „sređena“.  Obe su žene koje su se drznule da budu uspešne i prisutne u javnom životu, a javnost banalizuje njihov uspeh komentarišući njihov fizički izgled.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da uvredljivi komentari na društvenim mrežama o fizičkom izgledu dr Darije Kisić Tepavčević predstavljaju oblik diskriminacije i da je ovo „jedan od brojnih primera u kojima se žena omalovažava i vređa zbog fizičkog izgleda, bez obzira na znanje, stručnost i sposobnosti koje ima“.

Vrhunac mizoginije dogodio se u ponedeljak kada je voditelj emisije Fokus na TV B92 Oliver Jakšić pitao dr Kisić Tepavčević zar nije umesto jedne „dame“ mogao neki muškarac da ode u žarište epidemije. Na pitanje koje je osuđeno kao šovinizam, Dr Kisić Tepavčević je odgovorila da čak i ne razume pitanje. Njen odgovor je postao viralan.

zaista ne razumem pitanje.

Posted by Luka Ličina on Понедељак, 20. април 2020.

,,Pre nego što počnemo razgovor na bilo koju… odnosno o bilo čemu drugom, hoću da vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš uz ministra Nedimovića kada je najteže? Dakle, mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola. Naravno, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena“ , rekao je Jakšić.

Postavljanjem ovakvog „pitanja“, Oliver Jakšić osporio je stučnost i profesionalnost dr Kisić Tepavčević samo zato što je žena. Pored toga, uvredio je sve pripadnice vojske i policije, ali i sve žene koje profesionalno obavljaju svoj posao. Mnogi su na društvenim mrežama pravili mimove sa slikom Milunke Savić uz komentar „Ne razumem pitanje“, kako bi ukazali da su žene uvek imale ulogu u ratu.

Grupa „Novinarke protiv nasilja“ pozvale su TV B92 i Olivera Jakšića da se izvine dr Kisić Tepavčević, ali i svim ženama, i pokrenule akciju na društvenim mrežama #FokusDaSeIzvini.

Novnar je na taj poziv odgovorio da planira da uputi izvinjenje ženama ali da njegovo pitanje imalo čak suprotnu ideju. „Naprotiv, ideja je bila da se istakne značaj, pre svega pripadnica ženskog pola koje su u prvim borbenim redovima. To je bila ideja. Sve drugo je pogrešno protumačeno”, izjavio je Jakšić za Nova.rs.

Ako je to zaista i bila ideja, Oliver Jakšić izabrao je jako loš način da ukaže na važnu ulogu žena jer se rodna ravnopravnost ne postiže tako što se ističe da je eto jedna žena, a mogao je to biti muškarac, nešto učinila. Rodna ravnopravnost će biti postignuta baš onda kada nikom ne padne na pamet da pomisli da je nešto mogao da uradi muškarac umesto jedne žene.

Sve dok mediji nastavljaju da šire patrijahalni i mizogeni govor (čak i kada im to nije namera), kao i da vraćaju žene na „njihovo mesto“, svako od nas može biti na meti diskriminacije – zbog toga što ne odgovara slici idealne žene ili idealnog muškarca. I zato #FokusDaSeIzvini.

Autorka: Ivana Jovanović

Sharing is caring!