Glas Podrinja: duga tradicija i (ne)održivost omladinske redakcije

Glas Podrinja: duga tradicija i (ne)održivost omladinske redakcije

24. maja 2024.

Ne postoje instant rešenja za mlade u lokalnim medijima, već je potrebno mlade gledati kao na sebi jednake, a ne kao na retke i čudne zverke, priča novinarka Glasa Podrinja, najstarijeg lokalnog nedeljnika i medija u Šapcu, Marija Živanović Blagojević. 

Ovaj medij, koji već osam decenija informiše građane i građanke Šapca, Bogatića, Vladimiraca i Koceljeve o najvažnijim dešavanjima u Mačvanskom okrugu, oformio je i omladinsku redakciju Glas mladih 2020. godine.  

Omladinska redakcija nastala uz pomoć Lokal presa bila je „pravo osveženje za lokalnu zajednicu”, tvrdi novinarka Glasa Podrinja Marija Živanović Blagojević koja je govorila za MLADI. 

Marija Živanović Blagojević, foto: privatna arhiva

„Snaga, energija, ideje srednjoškolaca stvarale su sadržaje za mlade u Šapcu. Do tog trenutka sadržaji za mlade kreirani od strane mladih u lokalnim medijima nisu postojali.” 

Živanović Blagojević veruje da je tadašnja ekipa mladih bila posebna i spremna da menja ustaljene narative i predrasude, te da su teme birali sami, sadržaje stvarali uz mentorsku podršku, što se pokazalo kao „dobitna kombinacija”.  

„Verovali smo i verujemo da mladi zaslužuju prostor u lokalnim medijima, a da smo mi samo kanal koji im može pomoći da budu vidljiviji”, dodaje Živanović Blagojević. 

Dobitna kombinacija, ali sa rokom trajanja 

Izvestan strah od nepoznatog i ustaljena pravila starijih novinara sa jedne strane, i želja mladih da menjaju svet i okruženje sa druge strane, napravili su odličan spoj iskustva i mladosti. 

Ipak, postavilo se pitanje održivosti omladinske redakcije u jednom lokalnom mediju. 

Koliko medij može da ponudi mladoj osobi i da li su podrška, znanje i veštine dovoljni? 

Odgovor nije crno-beo, pogotovo ne u manjim mestima u kojima je odlazak mladih na studiranje ili u potrazi za poslom uobičajeno. 

„Da li nedostatak finansijskih sredstava utiče na angažovanje mladih u medijima? Sigurno. 

Da li je to presudno? Ne bih rekla. Odlazak u veće gradove, ili odlazak u inostranstvo svakako da utiču na to da bude manje mladih u sredinama kao što je Šabac”, nastavlja Živanović Blagojević. 

Danas u Glasu Podrinja nema Glasa mladih, barem do neke nove generacije. 

Kako se spremiti na smenu generacija? 

Živanović Blagojević smatra da nisu bili spremni za smenu generacija i da je zato važno graditi iskren i otvoren odnosa sa mladima. 

Dodaje i da treba biti svestan da mladi uvek mogu otići, ali da neki od njih žele da ostanu i da su oni budućnost lokalnih medija. 

„Instant rešenje ne postoji, a verujem da je ključ u tome da na mlade gledamo kao na sebi jednake, što oni svakako i jesu, a ne kao na retke i čudne zverke.” 

Šabac, foto: Glas Podrinja 

Lokalni mediji u Srbiji suočavaju se sa brojnim izazovima, stoga ne iznenađuje da je teško održati omladinsku redakciju i zadržati mlade koji se prirodno upućuju tamo gde imaju više mogućnosti. 

O izazovima i problemima sa kojima se suočavaju lokalni mediji možeš više da pročitaš u ovom MLADI tekstu. 

Novine se još uvek štampaju? 

Glas Podrinja nastao je kao štampani medij i dan-danas se objavljuje kao novina, pored digitalnog izdanja na sajtu. 

Živanović Blagojević kaže da nije ni najmanje lak zadatak održati štampu u vremenu kada se novine retko čitaju i kupuju, a besplatni i na klik dostupni sadržaji su sve privlačniji. 

„Često se susrećemo sa pitanjem da li se novine još uvek kupuju i iznenađenjem kada prelistaju novine ili saznaju da je prosek godina redakcije 38.” 

Nije teško pogoditi da su zbog formata stariji Šapčani i Šapčanke verni čitaoci, a da je doći do mlađe publike težak zadatak. 

Zajednica ipak opstaje 

Priče o (ne)običnim ljudima zaštitni su znak Glasa Podrinja i ono po čemu je prepoznatljiv, nastavlja Živanović Blagojević. 

„Verujemo da su životi naših sugrađana inspiracija i podstrek za sve. Bez obzira na to da li je reč o uspešnim sportistima, umetnicima, akademicima, učenicima ili ljudima iz komšiluka.” 

Okrenutošću uspešnim pojedincima/kama i kolektivima, ali i običnim ljudima, od samog početka rada, Glas Podrinja je gradio i gradi odnos ispunjen poverenjem sa građanima i građankama ne samo Šapca, već i okolnih mesta. 

Glas Podrinja pokazao je delima da im je stalo i do mladih u Šapcu, što je značajan pokazatelj da jedan lokalni medij misli ne samo o svojoj budućnosti, već i o budućnosti zajednice čiji je deo, a čiji su deo i mladi. 

Autor teksta: Lazar Simić

Naslovna fotografija: Shutterstock/Teodora ART

Sharing is caring!