Hajka na migrante

Hajka na migrante

26. februara 2020.

Mediji su različito izveštavali o postojanju patrola koje mimo institucija i zakona “sprovode red“. Bilo je onih koji su pisali neutralno, senzacionalistički do onih koji su osudili “fašizam“  i pozvali državu da ih zaustavi. Neki mediji su pisali o javnosti ogorčenoj zbog fašizma, ali sudeći po komentarima na portalima tradicionalnih medija ima onih koji podržavaju takozvane „Narodne patrole“ i koji se osećaju ugroženo te raspiruju negativne stavove i stereotipe o migrantima stvarajući time vrlo negativnu klimu po njihov boravak u Srbiji.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović nedavno je pokrenuo peticiju protiv „migrantske politike vlasti“ u kojoj širi govor mržnje.

Pokret Dveri je prva stranka Saveza za Srbiju koja je krenula u bojkot kampanju. Kao i desničari iz Evrope i Amerike, pokret Dveri je za svoju glavnu temu izabrao anti-migrantsku politiku, kako bi održao i pokrenuo svoje biračko telo.

U peticiji se govori kako je 618 412 migranata zatražilo azil, a kao dokaz se prilaže dokument Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Međutim, u samom dokumentu piše da je u periodu od 1. jula 2011. do 31. decembra 2016. godine 618 412 osoba izrazilo nameru da zatraži azil. Iz Komeserijata za izbeglice i migracije RS su za BBC na srpskom objasnili da „izražena azilna namera ne predstavlja automaski zahtev za azil, odnosno utočište u RS“. Migranti zapravo koriste mogućnost da zatraže azil kako bi dobili na vremenu i stekli bilo kakav status i prava, dok im se ne ukaže prilika da krenu ka svom krajnjem odredištu, odnosno ka zemljama Zapadne Evrope. Pokret Dveri manipuliše informacijama o velikom broju migranata i ne objašnjava razliku između izražene namere da se podnese zahtev i dodeljenog azila. Pravo na azil je u periodu od 1. aprila 2008. do 31.12.2016. dobilo 88 ljudi, a prema podacima Komeserijata za izbeglice i migracije RS danas u prihvatnim i centrima za azil boravi 5 638 ljudi.

Na isti način brojkama je manipulisao i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović 2018. godine.

Izjava da su migranti samo vojno sposobni muškarci, koji kasnije učestvuju u terorističkim napadima podiže paniku i uznemirava građane, a može dovesti i do potencijalnih napada na migrante. Podaci UNICEF-a pokazuju da 1/3 migranata čine žena i deca. Iako je porodica sa decom uglavnom manje nego muškaraca, to je zato što se muškarci lakše probijaju. Tek kada dođu na sigurno, u većini slučajeva, sledi spajanje porodica.

Stvaranjem neprijateljskog okruženja prema migrantima i predstavljajući ih kao pretnju po egzistenciju nacije, stvara se okruženje u kojem ih je poželjno ukloniti iz „našeg“ društva.

Nakon peticije, Boško Obradović je na stranačkom Jutjub kanalu, koji ima 24,9 hiljada pretplatnika,  izneo svoj ksenofobičan stav prema migrantima. Situaciju sa migrantima opisao je korišćenjem tri čaše, odnosno mešanjem vode sa nepoznatom tamnom tečnošću. Ovo je trebalo da predstavi dolazak migranata u Srbiju i „prljanje“ srpskog društva.

Video su osudili Zaštitnik građana Zoran Pašalić i Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.
„Svi mogu da imaju različite političke stavove, uključujući i viđenje migrantske politike, ali je nedopustivo vređanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija” ,  rekla je Janković.

Targetiranje ljudi zbog njihovog ličnog svojstva ili pripadanja određenoj verskoj, etničkoj ili rasnoj grupi može dovesti do diskriminacije, neprijateljstva, nasilja ili zločina iz mržnje. Da dezinformacije i anti-migrantska politika mogu dovesti do nasilja prema migrantima govori i nedavni napad koji se dogodio u Beogradu. Naime, takozvana inicijativa „Nema predaje Kosova i Metohije“ je u petak zapretila migrantima da će osnovati „Narodne patrole“ kako bi „zaštitili“ građanke Srbije. Članovi „Narodne patrole“ podelili su migrantima letke na arapskom, srpskom i engleskom jeziku gde ih upozoravaju da im je zabranjeno da se kreću van migrantskih centara od 22h do 6h ujutru, kao i da im se zabranjuje kretanje u grupi od četvoro i više ljudi.

S obzirom na to da je MUP obavestio tužilaštvo o organizovanju „Narodnih patrola“, na tužilaštvu je da procesuira sve osobe koje su u petak učestvovale u hajci na migrante.

U međuvremenu mediji su različito izveštavali o postojanju patrola koje mimo institucija i zakona “sprovode red“. Bilo je onih koji su pisali neutralno, senzacionalistički do onih koji su osudili “fašizam“  i pozvali državu da ih zaustavi. Neki mediji su pisali o javnosti ogorčenoj zbog fašizma, ali sudeći po komentarima na portalima tradicionalnih medija ima onih koji podržavaju takozvane „Narodne patrole“ i koji se osećaju ugroženo te raspiruju negativne stavove i stereotipe o migrantima stvarajući time vrlo negativnu klimu po njihov boravak u Srbiji.

Autorka: Ivana Jovanović

Sharing is caring!