Kako da ostvariš digitalni detoks?

Kako da ostvariš digitalni detoks?

2. marta 2020.

Osobe koje mnogo koriste smartfon anksioznije od onih koje to ne rade. To se najbolje primeti za vreme njihovog slobodnog vremena.

Kada se koriste svesno i sa određenim ciljem, društvene mreže mogu da budu najbolji prijatelj uspeha čoveka. Hrpa vesti na dohvat ruke, ogromna brzina protoka informacija i lagodnost koju pruža, internet je učinio velikom revolucijom tokom 21. veka.

ALI…

Da li si primetio/la da, tokom neprijatnih situacija tokom dana ili obavljanja teških zadataka za školu, imaš veću potrebu da proveris Instagram?

Budi hrabar/a i priznaj sebi. Kad god posegneš za telefonom da proveriš događaje na društvenim mrežama postavi sebi ovo pitanje: Zašto sada radim ovo?

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kent otkrilo je da su osobe koje mnogo koriste smartfon anksioznije od onih koje to ne rade. To se najbolje primeti za vreme njihovog slobodnog vremena, kada bi trebalo da budu najopuštenije, jer ga tada ne znaju kreativno iskoristiti.

Na instagramu postoji opcija da pogledaš svoj prosek boravka na ovoj društvenoj mreži. Možda izbegavaš da pogledaš taj broj, jer je vrlo često mnogo veći nego što zamišljamo. Pored sve zebnje o broju koji će se pojaviti tamo uđi i baš pogledaj koliko si dnevno ove nedelje samo sedeo/la i četovao/la i razgledao/la tuđe fotografije i storije.

Ako pomisliš da si tokom prošle godine, za vreme koje si proveo na internetu skrolujući, mogao da naučiš ceo jedan jezik, odjednom brojevi koji možda i nisu strašni, kada se saberu, postaju jako dug vremenski period.

Kako digitalna detoksikacija ne bi bila unapred osuđena na propast, ne treba postavljati nedostižne ciljeveza početak limitiraj vreme provedeno sa telefonom u rukama, jer što sporije budeš eliminisao/la tehnologiju iz različitih delova svog dana, to će ti biti lakše da ostaneš dosledan/a. Odluči da poruke i tuđe objave nećeš proveravati tokom obroka, boravka u toaletu, dok si u društvu prijatelja ili dok hodaš ulicom. Odlično vreme za ovakvu promenu je baš sada.

Dokazani benefiti ovakvog vida odmora, makar i na kratko, su povećana svest i bolje razumevanje okoline. Koliko god ti  u početku bude teško, neka ti uzor budu oni koji su smislili sve to bez čega ne možeš: Stiv Džobs je jednom prilikom rekao za Njujork Tajms da njegova deca nisu nikada koristila ajped. Postavlja se vrlo zanimljivo pitanje: Kako to da su najveće tehnokrate u javnosti, privatno najveći tehnofobi? Razmisli o tome pre nego što odlučno odbiješ digitalni detoks.

Kada se vratiš sa detoksa, potrudi se da svoj feed na Instagramu napuniš šarenim, smešnim i zanimljivim fotografijama, umetničkim delima, fitness motivacijom i snimcima slatkih pasa i mačaka, da bi ti boravak na ovoj društvenoj mreži bude što opušteniji i rasterećeniji!

Srećno!

Autorka: Danica Popović

Preuzeto sa YouthVibes

Sharing is caring!