Kako je klimatski aktivizam pomogao u hapšenju osumnjičenog za trgovinu ljudima?

Kako je klimatski aktivizam pomogao u hapšenju osumnjičenog za trgovinu ljudima?

Kraj 2022. godine obeležila je mala, ali važna pobeda svih onih koji se bore za prava žena. Zanimljivo je da je ova pobeda bila povezana sa klimatskim aktivizmom, a ako niste ispratili/e šta se odvilo na internetu poslednjih dana decembra, nastavite sa čitanjem.

Fenomen Endru Tejta

2022. godinu obeležilo je mnogo događaja koji su direktno, negativno uticali na položaj žena u društvu. Od ukidanja presude Rou protiv Vejda u SAD-u, preko vraćanja talibana na vlast u Avganistanu koja zabranjuje devojkama i ženama da se školuju, ubistva Mahse Amini od strane takozvane moralne policije što je izazvalo masovne proteste širom Irana, pa sve do opšte mizoginije i seksizma koji su u porastu širom sveta.

Jedan od najpopularnijih primera poslednje pojave svakako je bila slava i popularnost Endru Tejta, bivšeg boksera koji je postao poznat po svojim kontroverznim i krajnje mizoginim stavovima.

Tejt je dobio više od 13 milijardi pregleda i više od 5 miliona pratilaca na društvenim mrežama zbog izjava u kojima, između ostalog, kaže da “žene koje su seksualno zlostavljane moraju da preuzmu neku odgovornost za to“, tvrdi da su žene „date i da pripadaju muškarcu“. ” ili u onlajn videima napominje da bira devojke koje imaju 18 i 19 godina jer može da „ostavi otisak” na njima.

Ono što je posebno alarmantno u vezi sa ovim samoproglašenim „profesionalcem za toksičnu muškost” je da je njegova ciljna grupa sastavljena od mladića i dečaka koji se ugledaju na njega, upijajući i prisvajajući sve njegove problematične stavove i mišljenja. Zahvaljujući pritisku javnosti, Endru je uklonjen sa svih platformi društvenih mreža u avgustu, ali mu je nakon kupovine Tvitera, Ilon Mask vratio pristup ovoj mreži.

Skrinšot/Twitter.com

Šta se desilo u decembru?

Endru Tejt se vratio na Tviter i u roku od jednog dana zadobio nazad čak milion svojih vernih pratilaca. Tejt se vratio svojim karakterističnim tvitovima, ali nijedan nije privukao onoliko pažnje koliko je to učinio tvit usmeren Greti Tunberg. U svom tvitu, Endru se obratio Greti opisujući svoju kolekciju sportskih automobila koji imaju veliku emisiju štetnih gasova.

Na ovaj način, Tejt je želeo da ismeva aktivistkinju, međutim, šala je na kraju bila na njegov račun.

Tvit je privukao veliku pažnju i nije prošlo mnogo pre nego što je Greta odlučila da odgovori. Ona je odgovorila kratkim tvitom dajući mu svoju „e-adresu“ koja je postala tema velikog broja diskusija.

Skrinšot/Twitter.com

Gretin oštar odgovor je postao viralan sa preko 3,9 miliona deljenja na Tviteru.

Tejtu je trebalo oko 10 sati da smisli odgovarajući tvit kojim bi odgovorio, a onda je na mrežama osvanuo pompezan video. U njemu tridesetšestogodišnji influenser priča nepovezano, pokušavajući da omalovaži Gretu i obezvredi njen prethodni odgovor koji je zadobio puno simpatija Tviter publike.

Nekoliko sati nakon što je video objavljen na Tejtovom zvaničnom Tviter nalogu, u medije je izašla vest da je Endru, zajedno sa svojim bratom Tristanom, uhapšen pod sumnjom da je sa još nekoliko osoba učestvovao u trgovini ljudima i silovanju žena.

Reakcija publike na društvenim mrežama se razvila kao lavina. U moru komentara, koji su uglavnom bili na Gretinoj strani, razvila se teorija da je rumunska policija dobila potvrdu o Tejtovoj lokaciji na osnovu kutije sa picom koju je on iskoristio kao rekvizit u svom video odgovoru.

Rumunska vlast je demantovala ovu informaciju, ali je Greta bila brza i tvitovala rečenicu koja je okončala prepirku sa Endruom:

Skrinšot/Twitter.com

Ova dvodnevna prepirka zabavila je veliki broj ljudi, ali nam ovakav sled događaja i reakcija javnosti služe i kao ozbiljan podsetnik na to koliko su neke borbe isprepletane i povezane.

Možemo samo nagađati da li je prvobitni tvit Endru Tejta koji je targetirao Gretu Tunberg bio motivisan mizoginijom, odbojnošću prema klimatskim temama, ubeđenošću da su mladi ljudi, a posebno mlade žene, nedovoljno spretne da mu se suprotstave ili prosto hvaljenje skupim automobilima.

Ipak, možemo zaključiti da prethodnonavedene teme nisu međusobno isključive. Odnosno, vrlo je moguće da je odluka jednog odraslog muškarca da na ovaj način komunicira na velikoj platformi zapravo potiče iz svih ovih razloga.

Nije nepoznato da se pojedini muškarci često udaljavaju od tema značajnih za ljudska prava, klimatske promene i slična bitna pitanja, najčešće jer to jednostavno nije “mačo”. Prema muškarcima sličnim Endru Tejtu, pravi muškarac mora da bude toksičan. Po sebe, ljude oko sebe, ali i prirodu.

Pravi muškarac, šta god to značilo, brine samo o sebi, ali na jedinstven način koji ga zapravo, vrlo kontradiktorno, i čini samodestruktivnim. 

Ono što je svakako ovaj primer Tviter duela dokazao je da teme poput mizoginije, mačizma, odbojnosti prema temama bitnim za našu klimu i prirodu imaju dosta toga zajedničkog.

Autorka: Marija Jovanović

Fotografija: sematadesign / Shutterstock

Sharing is caring!