Kako se zaštititi od infodemije u vreme pandemije

Kako se zaštititi od infodemije u vreme pandemije

19. marta 2020.

„Ne borimo se samo sa eidemijom; borimo se sa infodemijom’’, rekao je generalni direktor Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Infodemiju SZO objašnjava kao preveliki priliv informacija od kojih su neke manje ili više tačne, što ljudima otežava identifikovanje verodostojnih izvora i pouzdanih informacija kada su im potrebne.

„Ne borimo se samo sa epidemijom; borimo se sa infodemijom’’, rekao je generalni direktor Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Infodemiju SZO objašnjava kao preveliki priliv informacija od kojih su neke manje ili više tačne, što ljudima otežava identifikovanje verodostojnih izvora i pouzdanih informacija kada su im potrebne.

(Dez)Informacije o korona virusu šire se podjednako brzo kao i sam virus. Društvene mreže pune su teorija zavere o poreklu virusa (biološko oružje koje je strvorila kineska vlada; slepi miševi; farmaceutski lobi), a takve informacije mogu se naći i u tradicionalnim medijima. Činjenica da je pandemija započla u Kini uticala je na formiranje raznih rasističkih stavova, teorija pa čak i muzičkih spotova. Ovo je uticalo na povećanje stigmatizacije i govora mržnje usmerenih prema ljudima azijskog porekla.

Podjednako štetni mogu biti i svi čudotvorni recepti za izlečenje i zaštitu od korona virusa – od tamjana do belog luka. Zbog kruženja informacija i recepata koji uključuju beli luk, SZO je naročito obratila pažnju na ovu namirnicu: „beli luk je zdrava namirnica i može imati neka antimikrobna svojsta, ipak, nema dokaza da vas beli luk može zaštititi od ovog virusa’’.

Tamjan ne štiti od korona virusa:

Srbija Danas prenela je izjavu patrijarha srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj poručuje građanima da slobodno mogu da posećuju crkve, jer tamjan štiti od korona virusa.

„Čuo sam i dobro zapamtio kada je jedan doktor rekao da je dim od tamjana najbolja zaštita, a s obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razloga za brigu “ , rekao je patrijarh i dodao da će nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, iako zbog svojih godina spada u grupu najugroženijih.

Da je ovo dezinformacija dokazao je Fake news tragač – „veći broj naučnih radova iz oblasti medicine navodi da tamjan (Boswellia serrata) suzbija mikrobe, dakle bakterije i gljivice, a ne viruse. Isti izvori navode da tamjan ima svoje antimikrobno dejstvo pri velikim koncentracijama i u obliku esencijalnih ulja. Sa druge strane, za neke vrste tamjana koje se koriste u azijskim zemljama stručnjaci navode da imaju kancerogeno dejstvo slično cigaretama“.

Ovakva dezinformcija može potencijalno da stavi u opasnost vernike i vernice.

Pokret Levijatan nema sporazum sa MUP-om:

Pokret Levijatan je 15. marta izdao saopštenje u kojem navodi da se „stavlja na raspolaganje u svom punom kapacitetu MUP-u, Ministarstvu odbrane i drugim relevantnim organima javne vlasti u borbi protiv pandemije COVID-19“ , kao i da će se „baviti kontrolom mreža u smislu prevencije širenja panike, lažnih vesti i imamo ingerenciju za reagovanje u smislu momentalnog prosledjivanja službama sa kojima imamo utvrdjenu liniju.“

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS za Mašinu navode da MUP „nema nikakav sporazum ni sa jednom organizacijom u vezi sa navedenim temama, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedino koje obavlja poslove iz svoje nadležnosti“.

Ronaldo ne pretvara svoje hotele u bolnice:

Lažnu vest da će Ronaldo svoje hotele u Lisabonu i Madeiri pretvoriti u bolnice gde će se lečiti oboleli od korona virusa prvo prenela je španska MARCA, a zatim i mnogi mediji širom sveta. Međutim, uprava Ronaldovog hotela Pestana CR7 u Lisabonu je za RTL Nieuws demantovala ove informacije.

U vanrednim situacijama se može desiti da i medijima koji profesionalno obavljaju svoj posao prenesu dezinformaciju, nepotpunu informaciju ali i lažnu vest.

Tako su medijima počele da kruže informacije o lošim efektima ibuprofen-a na pacijente sa korona virusom. Neke informacije su koristile lažne tvrdnje da je istraživanje o ibuprofenu sprovela Univerzitetska klinika u Beču, što je ova institucija demantovala. Ipak, hipoteza postoji i  dok se ne potvrdi ili opovrgne neki stručnjaci smatraju da je sigurnije koristiti paracetamol.

Medijska pismenost je ključna u ovakvim situacijama kako se ne bi širila panika. Pre nego što podelite sadržaj u vezi sa COVID-19, proverite validnost informacije na sajtovima COVID-19.rs, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Svetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a.

Kada su simptomi i zaštita od korona virusa u pitanju, pratite zvanične relevante institucije (gore navedene) koje nas valjano informišu od samog početka.

U slučaju da ne možete da proverite da li je vest koju su mediji preneli istinita ili ne, možete je poslati RasKRIKavanju, Fake News tragaču ili Intinomeru koji će to proveriti za vas.

Kao što je UNICEF saopštio „dezinformacije za vreme zdravstvene krize mogu da izazovu paniku, strah i stigmatizaciju, kao i da ljudi ostanu nezaštićeni ili da budu ranjiviji na virus“.

Budite odgovorni prema drugima, ostanite kod kuće i proveravajte izvore informacija pre nego što ih podelite.

Autorke: Ivana Jovanović & Ivana Jelаča

Sharing is caring!