Pismo Uredništvu Zabavnog programa i sportskoj redakciji Radio-televizije Srbije

Pismo Uredništvu Zabavnog programa i sportskoj redakciji Radio-televizije Srbije

5. decembra 2022.

Poštovani i poštovane,


Ovim pismom želimo da vam skrenemo pažnju da je prema Članu 3. Zakona o javnom servisu, osnovna delatnost javnog medijskog servisa u funkciji ostvarivanja javnog interesa kroz proizvodnju sadržaja koji za cilj imaju ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, razmenu ideja i mišljenja, negovanje vrednosti demokratskog društva, unapređivanje političke, polne, međunacionalne i verske tolerancije i razumevanja. Ova funkcija nije ispunjena u emisiji Biser pustinje u kojoj je 30. novembra gostovao bivši fudbaler Rade Bogdanović.


U emisiji Biser pustinje na prvom programu Radio-televizije Srbije Bogdanović je komentarisao fudbalere reprezentacije Srbije i njihove žene. U ovom uključenju izneo je patrijarhalne stavove i stereotipe, promovisao veoma štetne narative o rodnim ulogama, ali i izneo vrlo mizogine stavove o ženama. Bogdanović je prvo govorio o tome kako su fudbaleri, pošto pripadaju mlađoj generaciji, razmaženi jer nisu odslužili vojni rok.

“To je jedna generacija fudbalera jako talentovana i realno dobra, međutim oni nisu odslužili vojni rok, ni jedan od njih. Kad odslužiš vojni rok onda znaš da možeš i moraš da izdržiš bez djevojke, žene, roditelja najmanje 5, 6 meseci ako si dobar vojnik pa te puste na odsustvo dva dana. Oni to nisu prošli, nažalost i zato su malo i razmaženi.”

Ovim je implicirao da je loše što mladi muškarci više ne idu u vojsku i da su zbog toga “razmaženi” i ne ispunjavaju svoje rodne uloge. Ovakvi stereotipi o neophodnoj disciplini, snazi i “čeličenju” kroz koje mladi muškarci moraju da prođu da bi se smatrali “pravim muškarcima”, a koje je često traumatično, potiču iz štetnih patrijarhalnih shvatanja o rodnim ulogama. Bogdanović je tom prilikom izneo i problematične stavove o porodici, gde se žene i deca predstavljaju kao distrakcija u postizanju uspeha i na indirektan način i krivci za neuspeh. O suprugama fudbalera govorio kroz ustaljene stereotipe, a komentarišući činjenicu da su im se one pridružile u Kataru, predstavio ih kao nekoga čiji je jedini zadatak da dobro izgleda, troši novac i čuva decu.


“Realno žene fudbalera, na ovu lovu, na ovu paruštinu, to je parada kiča. Gdje kič dođe, tu nema ni sreće ni raspoloženja.”
“Još ako je povezan sa njenom karticom, a one samo šaltaju one kartice, stižu sms poruke… Ljuljaj to dijete, kupaj se tamo u tim milionima.”


Ovakva retorika svodi ulogu žene u društvu na ulogu majke i nekoga ko (iracionalno) troši novac koji nisu same zaradile. Konačno, izneti stavovi vređaju žene generalno načinom na koji opisuju njihov izgled i stav prema novcu.
Tokom izlaganja Bogdanovića, voditeljka Dragana Kosjerina i voditelj Jovan Memedović nisu intervenisali i preispitali njegove seksističke, patrijarhalne stavove, niti se na bilo koji način ogradili od iznetih stavova. To što se ova situacija odigrala na javnom servisu, koji bi trebalo da radi u službi i interesu svih građana i građanki, vrlo je zabrinjavajuće.


Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan i druge dole potpisane organizacije pozivaju RTS na odgovornost i zahtevaju javno izvinjenje uredništva povodom seksističkih izjava Radeta Bogdanovića u njihovom programu. Ovakva retorika samo doprinosi diskriminisanom položaju žene kako u društvu tako i u medijima, a javni servis ne bi trebalo da predstavlja platformu za širenje takvih stavova.

Srdačno,
Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan
Mreža za izveštavanje o različitosti
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press
Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama
Slavko Ćuruvija fondacija
Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman – IRIDA
Feministički kulturni centar BeFem

Fotografija: MyImages – Micha / Shutterstock

Sharing is caring!