Pokrenut projekat MLADI

Pokrenut projekat MLADI

8. jula 2019.

 „1/3 mladih izložena je govoru mržnje na internetu. Tu je i manje vidljiva opasnost da zbog algoritama na internetu i društvenim mrežama upadamo u opinion bubble, gde čujemo samo stavove sa kojima se slažemo“ naglasila je Ivana Jelača, Koordinatorka projakta MLADI na skupu koji je organizovao EU Info centar povodom Evropske nedelje medijske pismenosti. U okviru skupa zvanično je pokrenut projekat MLADI koji za cilj ima da da ohrabri i omogući građansko učešće mladih kroz medijsko i digitalno prisustvo. Projekatom želimo da osnažimo mlade ljude u Srbiji da budu angažovani, informisani i odgovorni demokratski građani i građanke.

Evropska nedelja medijske pismenosti je nova inicijativa Evropske Komisije kojom se još jednom naglašava društvena važnost medijske pismenosti i provovišu različite inicijative i projekti medijske pismenosti širom Evrope. Ove godine, između 18-22 marta, obeležena je brojnim događajima u Evropi ali i Srbiji.

EU Info Centar je ovim povodom organizovao radionicu za 30 srednjoškolaca koju su vodili Dragoljub Draža Petroviž, glavni urednik novina Danas i Igor Božić, izvršni urednik N1TV. Pre početka radionice mladima su se poed Ivane Jelače koja je predstavila projekat MLADI i još jednom podcrtala važnost razvoja društva gde su mladi medijski pismeni, aktivni građani koji znaju i praktikuju demokratske vrednosti, obratili i Svetlana Djukić, EU Delegacija u Srbiji, Maja Zarić, Ministarstvo Kulture i Informisanja i Miomir Rajčević, Medijski Edukativni Centar. Svi učesnici su ispred svojih organizacija naglasili važnost i posvećenost razvoja medijske, informacione i digitalne pismenosti u Srbiji.

Sharing is caring!