Priručnik za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju mladih

Priručnik za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju mladih

20. maja 2024.

Ovaj priručnik predstavlja dragoceni resurs za novinare, urednike i sve one koji su uključeni u kreiranje medijskih sadržaja o mentalnom zdravlju mladih.

Poslednjih godina se u medijima i javnom govoru primećuje veća prisutnost teme mentalnog zdravlja mladih, ali sa sobom donosi i množestvo nedostataka kao što su netačni saveti i neetičko izveštavanje. Mladi često osećaju da im se u medijima ne pružaju adekvatne informacije o poboljšanju svog mentalnog zdravlja, pa se okreću drugim izvorima za informisanje. 

U tom kontekstu, “Priručnik za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju mladih” je razvijen na osnovu fokusgrupnih istraživanja sa mladima, psiholozima, školskim psiholozima i pedagozima, novinarima, kao i predstavnicima institucija i organizacija, sa ciljem da obezbedi resurse za adekvatnije edukativno izveštavanje i pruži smernice za etičnije izveštavanje o ovoj važnoj temi.

Pored rezultata istraživanja, on sadrži i preporuke za medije, odnosno praktične smernice za izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih, uključujući teme o kojima treba izveštavati, kako pravilno izveštavati, kao i praktične savete za kreiranje relevantnih i edukativnih sadržaja.

Naveli smo i korisne resurse za dalje unapređenje izveštavanja o mentalnom zdravlju mladih, uključujući i rečnik sa prioritetnim pojmovima i ostalim često korišćenim terminima.

Ovaj priručnik predstavlja korak napred ka boljoj informisanosti i razumevanju ove važne teme. Nadamo se da će poslužiti kao koristan alat za sve medijske profesionalce koji se bave ovom problematikom i doprineti stvaranju odgovornijeg i edukativnijeg medijskog prostora.

Priručnik za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju mladih može se pronaći u prilogu.

Izvor: KOMS

Preuzmi