Uvođenje kovid propusnica: diskriminacija ili zaštita javnog zdravlja

Uvođenje kovid propusnica: diskriminacija ili zaštita javnog zdravlja

3. novembra 2021.

Kovid propusnice za posete zatvorenim delovima ugostiteljskih objekata nakon 22č obavezne su nešto više od nedelju dana. Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Vlade Srbije pored kovid propusnica, propisano je i nošenje maski u zatvorenim mestima, dok su okupljanja ograničena na 500 ljudi.

Medicinski deo Kriznog štaba ipak smatra da nije dovoljno da kovid propusnice važe samo od 22 časa, već da je potrebno da budu na snazi ceo dan, kao i da bi trebalo da važe za sve zatvorene prostorije (osim za apoteke, benzinske pumpe i prehrambene prodavnice).

Međutim, jedan deo građana i građanki smatra da uvođenje kovid propusnica krši Ustav Srbije i da predstavlja diskriminatornu meru. Sindikat zaposlenih policije ide i korak dalje i virus korona naziva „lažnim virusom”, a građanima i građankama Srbije daje savete kako da reaguju u slučaju da im komunalna policija napiše kaznu za kršenje mera. Širenjem dezinformacija Sindikat zaposlenih policije ugrožava javno zdravlje.

Uvođenjem kovid propusnica ne krši se Ustav Srbije. Ustav propisuje slobodu kretanja, ali i mogućnosti da ista bude zakonom ograničena, ako je to neophodno radi sprečavanja širenja zaraznih bolesti, što je trenutno slučaj.


„Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa ograničenje slobode kretanja. Dakle, s jedne strane imamo Ustavom i zakonom predviđeno ograničenje kretanja sa sasvim opravdanim i legitimnim ciljem, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, a s druge kovid propusnice koje omogućavaju povratak koliko toliko normalnom životu. Prema tome, uvođenje kovid propusnica kao mere kojom se donekle ublažavaju problemi koje u svakodnevnom životu stvaraju svima nama poznate (opravdane) mere i ograničenja, ne mogu da budu protivustavne”, objašnjava pravni savetnik Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Dragiša Ćalić.

Kada govorimo o diskriminaciji, očigledno je da postoji nerazumevanje ovog pojma. Diskriminacija je „nejednako postupanje prema osobi ili nekoj grupi na osnovu nekog njihovog ličnog svojstva, što za posledicu ima nejednakost u šansama da ostvare Ustavom i zakonom zagarantovana prava”. Lična svojstva uključuju pol, rodni identitet, nacionalnost, etnicitet, seksualnu orijentaciju…

Na primer, niko ne govori o diskriminaciji pušača, iako u nekim restoranima postoji zabrana pušenja. U ovoj situaciji se zdravlje gostiju smatra važnijim od slobode da se puši u zatvorenom prostoru. Kao što vidimo, javno zdravlje nadmašuje individualnu slobodu.

Ćalić dodaje da ne možemo da govorimo o diskriminaciji, jer postoji izbor da li će se neko vakcinisati ili ne.

„Ne možemo da govorimo ni o diskriminaciji, jer postoji izbor da li neko želi da se vakciniše ili ne, a kovid propusnice ne dobijaju samo vakcinisani nego i oni koji su preležali koronu u određenom periodu, kao i oni koji pruže dokaz (negativan PCR ili antigenski brzi test) da nisu zaraženi” , rekao je Ćalić.

Demonstranti/kinje protiv kovid propusnica porede sebe sa Jevrejima, a člana Kriznog štaba dr Kona sa Mengeleom (nacističkim lekarom koji je vršio zastrašujuće medicinske eksperimente na ljudima). Ovakva zloupotreba istorije podriva stvarne užase Holokausta, a poređenje sa žrtvama Holokausta je u najmanju ruku nedopustivo.

Ipak, ovo nije trend samo u Srbiji i zbog toga se oglasio i Aušvic Memorial.

„Instrumentalizacija tragedije Jevreja koji su stradali, poniženi, označeni žutom zvezdom, izolovani u getima i ubijeni tokom Holokausta, u debati o različitim merama koje imaju za cilj zaštitu javnog zdravlja je tužan simptom moralnog i intelektualnog pada”, stoji na Tviter nalogu Aušvic Memorial-a.

Podsetimo, obe doze vakcine primilo je manje od 43% građana i građanki, što Srbiju svrstava među evropske zemlje sa najmanjim procentom vakcinisanog stanovništa.

Autorka: Ivana Jovanović

Fotografija: DELBO ANDREA / Shutterstock

Sharing is caring!