Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan: Podrška mladima i studentima i poziv medijima da odgovorno izveštavaju o protestima

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan: Podrška mladima i studentima i poziv medijima da odgovorno izveštavaju o protestima

25. decembra 2023.

Beograd, 25. 12. 2023. 

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan podržava sve mlade, studente i studentkinje u iskazivanju svog nezadovoljstva, kroz mirne proteste i koristeći demokratske mehanizme aktivnog učešća, a povodom zloupotreba prava birača, zabeleženih nepravilnosti, organizovanih izbornih migracija i sumnje da rezultati beogradskih izbora održanih 17. decembra ne odražavaju volju građana. 

Apelujemo na sve nadležne institucije da saslušaju i uzmu u obzir zahteve mladih i studenata koji kroz proteste, ali i druge institucionalne mehanizme, izražavaju svoje mišljenje i bore se za demokratiju u svojoj zemlji.   

Oštro osuđujemo svaki čin nasilja i prekomernu upotrebu sile predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Takođe, osuđujemo svako targetiranje mladih u pojedinim tabloidnim medijima i televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. Iznošenje netačnih informacija i zlonamernih manipulacija, kao i neovlašćeno korišćenje njihovih fotografija iz ličnih karata, dodatno ugrožava bezbednost targetiranih građana i građanki. 

Pozivamo medije da odgovorno, tačno i profesionalno izveštavaju o protestima građana i daljem (ne)postupanju institucija, kao i da pruže kontekst o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i događajima koji su doveli do nje. Objavljivanje manipulacija informacijama i dezinformacija je nedopustivo, a može biti i opasno u situaciji političke krize u kojoj se naše društvo trenutno nalazi. Negativno karakterisanje heterogene grupe nezadovoljnih građana i građanki na protestima kao „nasilne”, nazivanje onih koji protestuju „srbomrzcima”, „razjarenim huliganima”, onima koji „žele da nasilno preuzmu vlast” ili da „izazovu novi Majdan”, uz ignorisanje individualne odgovornosti pojedinaca koji su vršili nasilje, doprinosi sve većoj polarizaciji društva. 

Ovom prilikom apelujemo i na sve građane i građanke da tokom osetljivih društvenih i političkih događaja posebno odgovorno koriste društvene mreže. Izuzetno je važno deliti samo proverene informacije i paziti na zaštitu podataka i privatnosti osoba, naročito imajući na umu potencijal da te informaciju budu zloupotrebljene. 

Sharing is caring!