Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan: Podrška O radiju

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan: Podrška O radiju

Beograd, 12. 2. 2024.

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan pridružuje se medijima, medijskim udruženjima, organizacijama civilnog društva i svim građanima/kama koji su izrazili zabrinutost povodom navodne odluke generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine da ukine Omladinski radio, omladinski medij pokrajinskog javnog servisa.

O radio iz godine u godinu predstavlja primer odlične prakse medija koji analitički, profesionalno i odgovorno izveštava o najrazličitijim temama koje zanimaju mlade i koje se tiču mladih i time ispunjava ključnu ulogu jednog medija – profesionalno informisanje u javnom interesu. 

O tome svedoče i rezultati istraživanja Mladi u medijskom ogledalu 2022 koje naš Institut objavljuje zajedno sa Krovnom organizacijom mladih Srbije: O radio je medij koji se aktivističkim temama bavi na analitički način, pokriva različite teme, edukuje mlade, poziva ih na akciju i vrlo često u svojim tekstovima nudi rešenja za probleme mladih. 

O radio nije samo radio, već multimedijalna platforma koji mlade informiše na različitim kanalima komunikacije. Ovaj medij potvrđuje svoju autentičnog i profesionalnost produkcijom vlastitih podkasta i time što više od 90 odsto njihovog sadržaja čini medijska inicijativa, odnosno, sadržaji i teme koje sami pokreću. 

Najava da će se O radio ugasiti upravo u godini kada bi trebalo da obeleži deset godina svog rada, ne samo da nije u skladu sa načelima informisanja u javnom interesu, već dodatno narušava medijske slobode i pluralizam, te dalje marginalizuje položaj mladih čije je informisanje u Srbiji na nezavidnom nivou. 

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan očekuje da će rukovodstvo RTV-a obavestiti javnost o daljem statusu O radija i pri odlučivanju uzeti u obzir važnost O radija ne samo za mlade u Novom Sadu i Vojvodini, već širom Srbije. 

Sharing is caring!