Ivana Jelača: Ključna veština XXI veka

Ivana Jelača: Ključna veština XXI veka

20. avgusta 2019.

Medijska i digitalna pismenost su veštine kritičkog promatranja medijskih sadržaja, veštine pronalaženja informacija i proizvodnje medijskih sadržaja koje je, opet, ključno za aktivno građansko učešće.

Upravo stoga Media Diversity Institute (MDI), u saradnji sa KOMS-om. Lokal presom, Novim magazinom i Institutom za medije i različitosti – Zapadni Balkan kao partnerima, sprovodi projekat “MLADI: Savez za medijsku pismenost i digitalni značaj, projekt za podršku omladinskog građanskog učešća kroz medijsko i digital prisustvo”, a jedan od segmenata je i petodnevni trening za mlade aktiviste NVO odžan krajem jula u Vrnjačkoj Banji.
“Medijska pismenost je kljuuična veština XXI veka”, kaže Ivana Jelača za Novi magazin projekt menadžćerka projekt-menadžerka projekta “MLADI: Savez za medijsku pismenost i digitalni značaj, projekt za podršku omladinskog građanskog učešća kroz medijsko i digital prisustvo”. 

“Medijska i digitalna pismenost su veštine kritičkog promatranja medijskih sadržaja, veštine pronalaženja informacija i proizvodnje medijskih sadržaja koje je, opet, ključno za aktivno, građansko učešće. Različita istraživanja pokazuju da je medijska pismenost podjednako važna i za starije građane, odrasle osobe, te da oni u većoj meri nemaju veštine medijske, digitalne pismenosti. Mi se bavimo mladima, oni su posebno važna ciljna grupa kao građani koji tek treba da postanu birači i važno je graditi njihove veštine koje će, nadamo se, koristiti kroz život.”

*Izvor: Novi Magazin

Sharing is caring!