MLADI U MEDIJSKOM OGLEDALU 2021

MLADI U MEDIJSKOM OGLEDALU 2021

2. februara 2022.

Prema rezultatima istraživanja Mladi u medijskom ogledalu 2021, sadržaj o mladima dvostruko je veći nego prethodne godine, pre svega zbog još detaljnijeg izveštavanja o crnoj hronici, a potom i zbog teme vakcinacije mladih. O kulturnim sadržajima za mlade i omladinskom aktivizmu izveštava se veoma retko. Na svaku vest o aktivizmu dođe 13 vesti iz crne hronike.

Mladi su i ove godine prikazani kao homogena grupa, a tipični stereotipni obrazac izveštavanja podrazumeva sliku nasilnog, pijanog mladića pod uticajem narkotika, kao i promiskuitetnu devojku.

Istraživanje se sprovodi kao nastavak istoimenih istraživanja iz 2017, 2018, 2019, 2020, a novinu u ovogodišnjem Mladi u medijskom ogledalistraživanju predstavlja analiza rodne perspektive Jutjuba u Srbiji.

Ovu publikaciju izradila je Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Institutom za medije i različitosti, DW Akademijom, Asocijacijom Local Press i Novim magazinom. Publikacija je nastala u okviru projekta MLADI: Media literacy alliance and digital importance, koji podržava Delegacija EU u Srbiji kao i projekta Young Media – media for and with young people, koji podržava Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Nemačke i DW Akademija.

Preuzmi