Zajednica i medij mogu mnogo: primer kraljevačkog Portala Krug

Zajednica i medij mogu mnogo: primer kraljevačkog Portala Krug

11. marta 2024.

Lokalno, okrenuto ka zajednici, ali i pronalaženju rešenja – tako se može opisati novinarstvo koje neguje Portal Krug, kraljevački medij koji je 2016. godine osnovala Marina Miljković Dabić, glavna i odgovorna urednica ovog medija koja je govorila za MLADI. 

„Ono što mi pokušavamo da radimo okrenutošću ka zajednici, jeste da zaista probamo da budemo servis građana”, ovim rečima Marina započinje razgovor. 

Marina Miljković Dabić

Urednica Kruga ističe da nije dobro kad građani upućuju zahteve lokalnim medijima da bi rešili svoje probleme „jer je to onda znak da u jednom društvu institucije ne funkcionišu najbolje”. 

Ipak, u datim uslovima, nije neobično što građani i građanke uviđaju da pojedini mediji zaista mogu da im pomognu da reše određene probleme. 

„Potpuno je jasno zašto se građani obraćaju medijima kad žele da reše neki svoj problem i mi smo vrlo srećni kad se to dogodi jer znači da građani imaju poverenje u nas i oni to vrlo često sasvim jasno ističu.” 

Foto: Krug na terenu

Poverenje koje Marina pominje ima mnogo lica u onome što je Krug zajedno sa svojom zajednicom uspeo da učini u Gradu na Ibru. 

Kome (ne) ide zadužbinarski novac? 

Svakome ko je ikada prošetao glavnom ulicom Kraljeva, jedna zgrada morala je da zapadne za oko – u pitanju je čuvena „Zadužbina”, nekada kafana u koju nije bilo popularno ući, a danas apoteka sa lepom, rekonstruisanom spoljašnošću. 

Zgrada Zadužbine, foto: Krug 

Najveća vrednost ove građevine ipak je ideja koju su imali njeni tvorci Anđelko i Tatija Savić koji su namenili da prihod od objekta odlazi u ruke „sirotoj školskoj omladini i iznemoglim starcima i staricama“. 

Tako je je nastala nagrada za srednjoškolce i srednjoškolske „Anđelko Savić“. 

Problem koji je redakcija portala Krug uvidela bio je najveći deo sredstava nastalih od izdavanja ovog objekta nije odlazio odličnim učenicima i učenicama srednjih škola koji su lošeg materijalnog statusa. 

Foto: Krug u kancelariji 

Tada se Krug ne samo obratio nadležnim gradskim organima upitom zašto je to tako, već i sa mogućim rešenjem – kako povećati obuhvat učenika i učenica i iskoristiti sav prihod za ono za šta su ga zaveštači i namenili, kraljevačku omladinu.  

Svega desetak dana kasnije, doneta je nova odluka kojom će više srednjoškolaca i srednjoškolki sa odličnim uspehom moći da dobije nagradu. 

Nesumnjivo je da redakcija Kruga prepoznala jedan bitan lokalni problem, te uticala da se on reši. Time je u isti mah poboljšan položaj dela odličnih učenika i njihovih porodica, ali i ispoštovana volja kraljevačkih zadužbinara. 

Baka Malina i siguran krov nad glavom 

Zajednica okupljena oko portala i redakcija Kruga uspeli su da obezbede i siguran krov nad glavom baki Malini Mutavdžić koja živi u selu Vraneši između Kraljeva i Vrnjačke Banje. 

Malina je živela u trošnoj kući za koju se verovalo da je stara preko 150 godina i koja odavno nije bila uslovna i bezbedna za život. 

Stara kuća baka Maline, foto: Krug 

Godinama je živela od nadnice, a smeštaj u domu koji joj je nudio Centar za socijalni rad u Vrnjačkoj Banji nije mogla da prihvati jer bi ostavila nešto male zemlje koju je obrađivala i svoje životinje, psa Lepog, kravu Milku i  „lepe kokoške”, kako ih je zvala. 

Od otvaranja humanitarnog računa koji Malina ranije nikad nije imala u banci, stiglo se do novog stambeno-montažnog kontejnera i uslova dostojnih životu u XXI veku. 

Foto: Krug

Zajedničkom željom da pomognu drugome, građani, građanke i portal Krug pokazali su šta jedna zajednica može da uradi. 

Tri teksta do „pobede” 

Borbu za adekvatnu uličnu rasvetu na jednoj od saobraćajnih „crnih tačaka” u Kraljevu, kružnom toku kod fabrike „Leoni”, započela je građanka Kraljeva Snežana Brnović kada je na ovaj problem ukazala redakciji Kruga.  

Kružni tok u magli, foto: Krug 

Sve je krenulo od Snežanine molbe redakciji da kod nadležnih proveri ima li nade da se nešto promeni.  

Međutim, prvi korak doneo je tek saobraćajne znakove koji su nalazili tik pre kružnog toka. Ova tačka ostala je bez uličnog osvetljenja, a na tom mestu u međuvremenu jedna mlada devojka nastradala je u saobraćajnoj nesreći. 

Najzad, neobeležen kružni tok dobio je nekakvo osvetljenje, saobraćajni znak koji ga blagovremeno najavljuje i projekat za javnu rasvetu. 

Osvetljena raskrsnica kod „Leonija”, foto: Krug 

Pritisak je u ovom slučaju krenuo odozdo: građanka se obratila mediju kome veruje, medij dalje nadležnim institucijama, a onda je nešto i učinjeno.  

Iako redosled rešavanja jednog ovakvog problema ne bi trebalo da izgleda ovako, važno je prepoznati ulogu medija koji pomaže da se problemi u zajednici u kojoj i za koju izveštava mogu rešiti uz njegovu pomoć. 

 O čemu je ovde zapravo reč? 

Novinarstvo usmereno ka zajednici (community journalism) relativno je nova pojava i predstavlja oblik  profesionalnog novinarstva koje se usredsređuje na lokalne zajednice i uključuje pripadnike tih zajednica. 

Usled nepovoljnih političkih i ekonomskih uslova u Srbiji, ovaj oblik novinarstva nedovoljno je razvijen, što ima negativne posledice po manje sredine i njihove građane. 

U fokusu su dve stvari: (1) specifični problemi i izazovi određenih lokalnih zajednica, ali i (2) opšti problemi i pitanja čije se posledice prelivaju na lokalni nivo. 

Krug je za primer 

Na osnovu samo ova tri primera Kruga, jasno je da ovom kraljevačkom portalu osećaj zajednice i profesionalno novinarstvo nisu nespojivi, naprotiv.  

Treba zapamtiti i Marinine reči sa početka teksta, koliko god bilo dobro što građani prepoznaju medije kao svoje saveznike, oni ne mogu i ne treba da zamene brojne institucije.  

I građani i mediji i institucije imaju svoj udeo u rešavanju problema koji su na kraju dana zajednički svima.  

Magični lampa ne postoji, ali magija zajednice može da ispuni mnogo više od tri želje.  

Autor teksta: Lazar Simić

Naslovna fotografija i fotografije u tekstu: Portal Krug

Sharing is caring!