Zaplet, pa rasplet: Od vraćanja stipendije do pritiska mladih i medija i povlačenja odluke ministarstva

Zaplet, pa rasplet: Od vraćanja stipendije do pritiska mladih i medija i povlačenja odluke ministarstva

6. jula 2023.

Ministarstvo prosvete krajem juna objavilo je saopštenje da studentkinje i studenti koji su dobili stipendiju “Dositeja” koju dodeljuje Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija moraju da vrate ceo iznos ovogodišnje republičke, kao i stipendije za nadarene studente. Zbog nastalog problema, najbolje mlade studentkinje i studenti, koji predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu zbog svojih uspeha na fakultetima širom zemlje, podigle/i su glas i jednoglasno rekli NE vraćanju stipendija zbog nekoliko problema koji postoje, a pritisku koji se pojavio u javnosti je podleglo i Ministarstvo prosvete koje je donetu odluku poništilo, te studentkinje i studenti neće vraćati novac.

Prema izjavama mladih, neki od problema jesu da pri prijavi za stupendiju Fonda za mlade talente “Dositeja” nije jasno naglašeno da je potrebno vratiti prethodnu stipendiju. “Dosadašnja praksa podrazumevala je da se pri potpisivanju ugovora za stipendiju Fonda za mlade talente odrekneš stipendije koju si do tad primao, ali ne i da vraćaš već isplaćeno”, prokomentarisao je student sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu odluku ministarstva na Tviteru. 

Međutim, mladi su na društvenim mrežama komentarisali da je obaveštenje koje je Ministarstvo nauke objavilo protivzakonito. U Zakonu o učeničkom i studentskom standardu u članu 11, stav 3 piše: “Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja i isplaćuje se u mesečnom novčanom iznosu koji utvrđuje ministar za svaku školsku godinu”, navodi se u zakonu.

Kako su mladi videli odluku Ministarstva?

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu Filip Dinić za MLADI ističe da se nije previše iznenadio kada je video odluku Ministarstva, jer kako ističe, odmah je znao da “od toga nema ništa”. 

Foto: privatna arhiva / Filip Dinić

“Uostalom ceo njihov rad i sve prethodne odluke su diskutabilne tako da se nisam mnogo potresao. Ne znam zašto su doneli takvu odluku. Mislim da Ministartsvo prosvete vodi rat sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, jer je Fond za mlade talente njihov deo, a mi smo tu žrtve. Državnu stipendiju dodeljuje prvo ministarstvo, a Dositeju drugo. Odluka mi je bila smešna i predstavljala je izraz nemoći ministarstva”, kaže Dinić. 

Vest o obaveštenju Ministarstva prosvete brzo se raširila među studentkinjama i studentima, a tome su doprineli i sami mediji koji su preneli saopštenje na svojim portalima. Da je najviše promeni odluke donela reakcija studenata, ali i drugih građana, tvrdi Aleksa Mitrović sa Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. On veruje da su i nadležni u Ministarstvu prosvete u jednom trenutku uvideli da je donošenje takve odluke i zahteva, kako kaže, bilo neodgovorno, što ih je možda i nateralo da je povuku. 

Mitrović za MLADI kaže da je za značajan broj studenata povlačenje ove odluke bilo izuzetno važno. 

Foto: Aleksa Gajić / Aleksa Mitrović

“Prvobitnim zahtevom Ministarstva prosvete studenti koji su primali studentsku stipendiju od januara meseca ove godine našli su se u nezgodnoj situaciji gde se od njih traži da vrate novac koji su do juna trošili. Opoziv te odluke sa sobom je nosio olakšanje od prethodno izazvanog stresa i nesigurnosti. Povlačenjem tog zahteva motivisani su da prihvate stipendiju Fonda za mlade talente Republike Srbije i studenti kao što je moja koleginica, koja je nakon objave Ministarstva prosvete razmišljala da od ove stipendije odustane”, ističe Mitrović. 

Razočaranje i nezadovoljstvo studenti su osetili nakon što su videli obaveštenje koje je postavilo Ministarstvo prosvete na svom sajtu. Mitrović dodaje da je dobio utisak da  oni koji su odgovorni za raspisivanje konkursa i dalje sprovođenje raspodele ovih stipendija ne uzimaju u obzir sve faktore koji su veoma važni za studente. 

“U konkursu pomenutog fonda nije naznačeno da student ne može da prima obe stipendije. Podatak o tome nalazi se u FAQ sekciji stranice ovog fonda. Smatram da je takvoj informaciji mesto na vidljivijem i više zvaničnom mestu. Pored toga, neophodno je da konkursi za ove dve stipendije budu raspisani istovremeno kako bi studenti mogli da izaberu, ako je već neophodno da biraju, jednu od ove dve stipendije. Drago mi je da je ministar prosvete Milićević uvideo da je to neophodna promena. S druge strane cenio bih da sam o tome saznao zvaničnim dopisom putem e-pošte ili obaveštenjem na sajtu Ministarstva prosvete”, dodaje on. 

Mitrović ovim putem apeluje na nadležne za raspisivanje konkursa studentskih stipendija da to rade sa većim stepenom pažnje i brige prema realnim problemima i potrebama studenata kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija.

Studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu koja je želela da ostane anonimna ističe da je nezadovoljstvo studenata izvršio veliki pritisak javnosti da Ministarstvo povuče odluku o povraćaju novca. 

“Sigurno da je reakcija mladih doprinela da se aktiviraju i mediji. Mladi ljudi su uvek bili nosioci promena, a pojava velikog broja nezadovoljnih studenata doprinosi da se njihov glas daleko čuje. Iskreno, za studente je jako značajno što je ipak doneta odluka da se stipendije ne vraćaju. Treba imati u vidu da se stipendija koristi pre svega za tekuće troškove, a da bi samo vraćanje novca jednokratno bilo veliki finansijski problem za studente i njihove porodice. Ja sam ispočetka nekako verovala u svoje kolege sa svih fakulteta da ćemo ipak uspeti da izdejstvujemo da se stipendije ne vraćaju”, ističe ona. 

MLADI će i u narednom periodu pratiti šta mladi misle i koji su njihovi stavovi po pitanju važnih tema u društvu, a pre svega onih koje direktno pogađaju njih. 

Autor: Aleksandar Đokić

Naslovna fotografija: Tamara Tasić

Sharing is caring!