Samo zbog nas postoji jul: zašto su mediji važni za mlade sa invaliditetom u Srbiji

Samo zbog nas postoji jul: zašto su mediji važni za mlade sa invaliditetom u Srbiji

26. jula 2023.

Jul je mesec posvećen osobama sa invaliditetom, odnosno hendikepom. Disability Awareness Month služi kako bi se posvetilo više pažnje zajednici koja se suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, a mnoge od njih proizilaze iz (negativne) percepcije društva o invaliditetu. Nedostatak medijskog prostora samo doprinosi predrasudama i nerazumevanju, pa samim tim i položaju osoba sa invaliditetom u društvu. 

O tome svedoče i podaci istraživanja Mladi u medijskom ogledalu za 2022. godinu po kojima tek 1% mladih aktera medijskog sadržaja čine mladi sa invaliditetom

Emilija Novaković, aktivistkinja, govorila je za MLADI o važnosti izveštavanja o mladima sa invaliditetom, uključivanju njihove perspektive i o tome šta bi mladima sa invaliditetom u Srbiji posebno značilo. 

Politički korektna terminologija nije rešenje ni jednog problema, ali može doprineti promenama upravo u tome kako društvo posmatra pojedince i grupe. Kada je o osobama sa invaliditetom ili hendikepom u pitanju, najvažnije je upravo reč ‘osoba’ staviti na prvo mesto, čime se invaliditet stavlja na sekundarno mesto, jer on i jeste samo jedan deo identiteta osobe.  

Razgovor sa Emilijom upravo i počinje terminima. 

Emilija najpre pruža uvid u razliku između termina osoba sa invaliditetom, odnosno osoba sa hendikepom. Kako kaže, oba termina su ispravna, ali ona preferira ovaj drugi.  

„Invalid potiče od latinskog invalidus i može da znači slab, nejak, nemoćan, nedelatan, što je zaista obeshrabrujuće, naročito za mlade ljude. Koliko god ne volim termin osoba sa invaliditetom, toliko moram da ga koristim jer je to jedini termin koji zakonski akti Republike Srbije prepoznaju.” 

Ukoliko se vratimo na neslavni podatak da tek 1% mladih aktera medijskog sadržaja čine mladi sa invaliditetom, Emilija ističe da je to poražavajuće – ali očekivano. 

„Važno je da mladi sa invaliditetom budu deo izveštavanja jer su i oni deo društva i pripadaju marginalizovanim grupama kojima je zaista potrebno više medijskog prostora. Bitno je da budu deo izveštavanja jer to vodi ka inkluziji, raznovrsnijem medijskom sadržaju i skretanju pažnje širih masa o nekim problemima ili uspesima mladih sa invaliditetom za koje inače ne bi ni čuli. Ovaj podatak je za mene poražavajući, ali sasvim očekivan. Uglavnom se za osobe sa invaliditetom čuje samo kada se hitno skuplja novac za potrebno lečenje ili kada se nađu u problemu koji prosto ne priliči životu u 21. veku.” 

Emilija ističe da bi perspektiva mladih sa invaliditetom mogla da „iz korena promeni neke stvari” i utiče na donošenje odluka, posebno onih koje ih se direktno tiču, te ponavlja da je zato važno dati medijski prostor toj perspektivi. 

Inkluzivnost nije samo reč na papiru 

Postoji mnogo razloga zašto je važno obezbediti više medijskog prostora mladima sa invaliditetom, tvrdi Emilija. 

Bilo bi dobro jer bi na taj način mladi sa invaliditetom dobili medijsko prepoznavanje, prostor u kojem bi mogli da podele sa ostatkom javnosti svoje muke, uspehe ili neke novosti iz oblasti u kojima su stručni. Za nas bi to značilo mnogo toga, ali pre svega prihvatanje nas kao ravnopravnih članova društva, odbacivanje stigme, to bi bilo pokazatelj da inkluzivnost nije samo reč na papiru ili nešto o čemu se priča, već i da se zaista radi na tome.” 

Nažalost, mladi sa invaliditetom ne suočavaju se samo sa nedovoljnom reprezentacijom u medijskim sadržajima. Novaković navodi niz problema koji su svakodnevnica mladima sa invaliditetom u Srbiji. 

Mladima sa invaliditetom bi takođe puno značila finansijska pomoć države, kao i pomoć pri zapošljavanju jer mnogi od nas ne žele da celog života žive na nečijoj grbači, smanjenje cene lekova koje mladi sa invaliditetom redovno uzimaju zato što mi već dovoljno novca izdvajamo za privatne klinike jer su često u njima manje liste čekanja i brže ćemo doći do neke dijagnoze, analize ili već nečeg drugog, što nam je potrebno.” 

Prema Strateškom planu 2016 – 2024. Udruženja studenata sa hendikepom (USH) potrebno je ojačati i položaj studenata sa invaliditetom jer svega 0,55% studentske populacije čine studenti sa invaliditetom.

Novaković zaključuje da bi veća i kvalitetnija medijska predstavljenost mladih sa invaliditetom umnogome pomogla u rešavanju svih ovih navedenih problema.  

Na medijima je da prepoznaju nužnost inkluzivnijeg izveštavanja, posebno kada je reč o temama koje se direktno tiču osoba sa invaliditetom. Značajnija i odgovarajuća medijska predstavljenost svih osoba sa invaliditetom, a posebno mladih, izuzetno je važna kako bi se ostvarila ravnopravnost i uključenost ove marginalizovane zajednice. 

Autor: Lazar Simić

Naslovna fotografija: Canva

Foto: Emilija Novaković / privatna arhiva

Sharing is caring!